De "meester" van gildekleding

De gildekleding is uiterst belangrijk voor ambachtslieden - bij feesten zoals de huldigingsceremonie, op het werk of tijdens de reis (die tot de afronding van een vakopleiding behoort). Sommigen trouwen zelfs in de kleding. Andrea Grosse-Soetebier helpt om het mogelijk te maken. De 28-jarige uit Warendorf werkt voor het bedrijf FHB, dat de speciale vorm van de werkkleding produceert. We vroegen de specialist hoe haar dagelijkse werk eruitziet en wat ambachtslieden eruit halen als ze broeken, vesten en jassen kopen.

Z-T: Mevrouw Grosse-Soetebier, hoe kwam u op het idee om gildekleermaker te worden?

Andrea Grosse-Soetebier: Ik volgde een schoolopleiding tot assistent kledingtechnologie. En het was niet alsof ik gildekleermaker wilde worden. Ik ben er via school ingerold.

Mijn juf zei destijds tegen mij: 'Als je iets wilt leren, ga dan naar FHB.' Dat deed ik en had zoveel plezier dat ik daar ben gebleven. Ik heb deze niche voor mezelf gevonden.

Z-T: Waar moet een gildekleermaker bijzonder goed in zijn?

Andrea Grosse-Soetebier: Je moet goed kunnen luisteren. De klant komt bij ons met een idee en ik moet het vervolgens technisch uitvoeren. Dat betekent dat je goed moet luisteren naar wat hij in gedachten heeft en dat vervolgens moet overbrengen op het kledingstuk. In ons bedrijf is het zo dat ik de eerste anderhalve stap zet. Ik ben het eerste aanspreekpunt en verantwoordelijk voor de metingen.

Samen met mijn collega Angela doe ik vervolgens de montage op de pc. En in het naaiatelier is onze collega Isabell dan verantwoordelijk voor de uitvoering. Isabell naait de gilets en jasjes op maat, wij maken de broeken in onze reguliere broekenproductie.

Z-T: Met welke stoffen en bijzondere accessoires werk je?

Andrea Grosse-Soetebier: Het bijzondere is de zeer zware stof. We werken vaak met stoffen die tot 600 g/m² wegen. Vooral de jassen zijn extreem zwaar. We werken met corduroy stoffen, Duits leer (100% katoen), echt leer voor passementen en zakranden en echte parelmoeren knopen. Isabell heeft veel kracht nodig bij het naaien.

Z-T: Wat zijn de speciale uitdagingen bij het op maat maken van gildekleding?

Andrea Grosse-Soetebier: Vooral de pasvorm is belangrijk. We doen geen tussenbeslag, dus ook het basisbeslag moet precies passen, goed zitten en heel precies gebeuren.

Ook de eisen van de klant vormen een uitdaging. Degenen die zich tot ons wenden, willen vaak geen standaard, ze hebben hoge normen. We moeten dan kijken hoe we dit kunnen implementeren en of het mogelijk is. En zoals gezegd maken de zware stoffen het naaien ook niet gemakkelijk.

Z-T: Hoe werkt het als vakmensen langskomen en iets op maat willen?

Andrea Grosse-Soetebier: Eerst worden de broek, het vest en het jasje gepast. Vervolgens worden de pasvorm en details besproken. Dat doen onze gespecialiseerde dealers ook.

Z-T: Wat heb je nodig van de vakmensen?

Andrea Grosse-Soetebier: We hebben uw ideeën en wensen nodig over wat u van het kledingstuk verwacht. Iedereen heeft andere prioriteiten. Voor sommigen is gemak het allerbelangrijkste. Voor de andere de optiek. Sommigen willen veel tassen. Het is van groot belang dat de vakmensen heel concreet zeggen wat het voor hen moet zijn, wat ze precies willen.

Z-T: Hoe lang duurt de aanpassing, hoe lang is de levertijd?

Andrea Grosse-Soetebier: Als er een wandelaar langskomt, duurt het twee tot drie uur. Het is tijdrovend omdat de reizende ambachtslieden in hun kleren wonen, dus alles moet passen. Om hier voldoende tijd voor uit te kunnen trekken is het belangrijk dat de gezel vooraf een afspraak met ons maakt.

Op maat gemaakte producten van speciaalzaken zijn meestal iets eenvoudiger. De levertijd bedraagt ​​voor een reizende gezel circa twaalf weken. De dealer moet ongeveer vijf weken plannen voor afzonderlijke onderdelen. We hebben trouwens zelfs trouwkleding gemaakt. Het is heel leuk als we achteraf foto's krijgen.

Z-T: Wat hebben ambachtslieden er aan om hun gildekleding op maat te laten maken?

Andrea Grosse-Soetebier: U kunt uw kledingstuk individueel laten maken, precies afgestemd op uw behoeften, en uw persoonlijkheid in het spel brengen. De klant zegt precies waar hij een gsm-zakje of messenzakje wil hebben of geeft een speciale stof voor de voering op. We hadden eens iemand die zelf knopen maakte, die hij naar ons opstuurde en die wij op de kleding naaiden.

Z-T: Wat zijn de specifieke eisen van de klant? Wat is belangrijk voor jou?

Andrea Grosse-Soetebier: Vooral dat het heel snel gaat (glimlacht). De vakmannen komen vaak pas als de broek bijna gescheurd is. Dan moet het snel opgelost worden. We proberen veel dingen mogelijk te maken, maar het duurt ook even. En ze hebben ook een lange houdbaarheid nodig. We bouwen daarom bijvoorbeeld kruisverstevigingen of extra stevige zakken in, omdat de kleding veel te verduren krijgt. Kwaliteit is een belangrijk thema.

Z-T: Hoe voel je je als zo'n bijzonder kledingstuk af is en mee op reis kan met de eigenaar?

Andrea Grosse-Soetebier: Het is altijd heel spannend! Het is zo leuk met gezel-wandelaars als ze zo gelukkig zijn. Eén omhelsde me een keer, hij was zo blij met zijn afgewerkte outfit. Veel klanten komen weer terug. We slaan ook uw maten en wensen op, zodat het de volgende keer sneller gaat.

Het is vaak ook een persoonlijke relatie. Soms komt er een kaart van het land waar een gezel momenteel verblijft, dat vind ik altijd fijn. Van speciaalzaken krijgen we minder informatie, maar ook daar sturen klanten ons soms achteraf een foto van hun bijzondere kleding.

Afbeeldingen:

Afbeelding links: In de werkplaats bij FHB

Afbeelding rechts: team maatkleding, links: Isabell Janz / midden: Angela Steinkamp / rechts: Andrea Große-Soetebier